Wars Don't End
 

DE UØNSKEDE

en film av Dheeraj Akolkar

 
 
 
 
 
warsdontend-mainbg.jpg
WDE-BG4.jpg
 

DE UØNSKEDE

For barna av okkupant og okkupert starter en livslang krig når freden kommer. Med fengslende fortellerstemme leder Liv Ullmann oss gjennom historiene til fem «Tyskerunger». Filmen «De Uønskede» belyser hvordan disse krigsbarna, i likhet med dagens krigsbarn, måtte betale for sine mødre og fedres synder.

I løpet av andre verdenskrig ble titusenvis av barn født, men i kjølvannet av fredens gledesrus ulmet et ønske om hevn. "Nazistenes barn" ble på groteskt og utenkelig vis straffet og utestengt fra det norske fellesskapet. De ble fortalt at de var bærere av «Nazi-genet», den verste arvesynden. 70 år senere bryter de norske krigsbarna stillheten. I 2007 sto de foran menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg mot staten Norge. De ønsket rettferdighet for mange tiår med diskriminering, misbruk og stilletiende aksept. Retten erklærte saken foreldet. Allerede i 1945 avslo den norske regjering en tiltaksplan som kunne ha sikret disse barnas helse og sikkerhet. Det finnes per i dag ingen FN-konvensjon som beskytter krigsbarn.

 
balcony-darker.jpg
 
 
 
 
 
dheeraj.jpg
 

Sjanger: Dokumentar - 2018
Lengde: 63 min // TV-versjon 52 min
Regi og manus: Dheeraj Akolkar
Fortellerstemme: Liv Ullmann
Produsent: Christian Falch & Torstein Parelius for UpNorth Film
Samprodusent: Elin Festøy / Teknopilot

 

 

Musikk: Stefan Nilsson
Klipp: Tushar Ghogale
Cinematografer: Haakon Wettre, Torstein Nodland,
Henrik Flatås, Haakon Ø. Wuttudal
Lyddesign: Svenn Jakobsen

 

Part of a transmedia project supporting The Children Born of War Project

warsdontend-mainbg3.jpg
 

MEDVIRKENDE

 

Gerd Fleischer

Gerd Fleischer

Gerd Fleischer

Gerd har en rå, uredd styrke i seg. Hun ble født i en liten by i Nord-Norge og tilbrakte sine første syv leveår i relativ fred og harmoni. Hun snakker aldri om hvordan livet hennes forandret seg, eller om forvirringen og overgrepet hun sto ovenfor etter at moren giftet seg med en mann fra den norske motstandsbevegelsen. Hun var en sint, opprørsk tenåring som flyttet hjemmefra da hun var 14 år gammel. Hun begynte å jobbe for å betale husleie og skole. Stigmaet med å være et tysk barn fulgte henne overalt: "En gang en nazist, alltid en nazist, sier de, ikke sant? Men barna - de gikk gjennom en brutal prosess for å betale for sine fedres synder. Jeg har betalt for både min mors og min fars synder ... "

Gerd bestemte seg for å forlate Norge da hun var 19 år. Hun reiste verden rundt og returnerte til Norge etter flere tiår. I de siste 30 årene har hun vært en respektert aktivist, blant annet som leder for SEIF i Norge - Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger.

Gerd sto i spissen for rettsforhandlingene i Strasbourg. I filmen sier Gerd, "Jeg forteller historien min enda en gang. Kampen er enda ikke over." Hun vil at hennes historie skal bidra til å beskytte dagens krigsbarn, over hele verden.


Jorunn Skoglund

Jorunn Skoglund

Jorunn Skoglund

"Jeg husker at jeg tenkte - det ville vært helt greit å bli født utenfor ekteskap, bare jeg ikke hadde vært Tyskerunge... Skammen var utrolig tung å bære og den fulgte meg overalt ..."

Jorunn er reflektert, klok og robust. Hun vokste opp på landsbygda i Norge sammen med sin halvbror og mor. Som barn ble hun diskriminert og ble blant annet tvunget til å jobbe på en gård som barnearbeider. Hun overlevde sin tøffe barndom og giftet seg. For å beskytte seg, skjulte hun sin identitet. Hun tok utdanning, fikk seg fast jobb og oppdro barna sine. Da hun til slutt tok et oppgjør med sin fortid, ble hun en viktig taler i kampen for rettferdighet.


Tove-Laila Strand

Tove-Laila Strand

Tove-Laila Strand

Bak Tove-Lailas sårbare skjønnhet ligger mot og styrke. Hennes far, en ung tysk soldat, døde i krigen bare ett år etter at Tove-Laila ble født. Hennes mor ble stemplet som uegnet til å ta vare på henne. Hun ble derfor først sendt til et Lebensborn-hjem i to år og deretter til Tyskland til sine besteforeldre som elsket henne og tok vare på henne. Men etter at krigen var over, ble hun revet bort fra dem og sendt tilbake til moren og bestefaren. Dette var et avgjørende øyeblikk i barndommen. Her fikk hun ingen kjærlighet og ble fysisk og seksuelt misbrukt i mange år. Med skarpe ord oppsummerer hun sin barndom: "Jeg har aldri fått muligheten til å være barn. Jeg burde ikke vært født. "

Som et resultat av mishandlingen utviklet hun blødende magesår og har gjennomgått flere operasjoner. Tove-Laila var blant de første krigsbarna som organiserte seg og kjempet for rettferdighet.


Gerd-Synnøve Moen

Gerd-Synnøve Moen

Gerd-Synnøve Moen

Gerd-Synnøve ble forlatt av moren sin på et barnehjemmet da hun var 2 år gammel. Misbruket begynte så snart hun kom til barnehjemmet. Hun ble avkledd og vasket med kokende vann som skoldet huden hennes. Hun ble låst inn i mørke kjellere i flere dager uten mat og vann, ble misbrukt fysisk og seksuelt og fikk aldri lov til å gå på skole. Da hun var tenåring møtte hun sin store kjærlighet, Knut. De giftet seg, til tross for at de ansatte på barnehjemmet prøvde å forhindre det. Presten som skulle vie dem rådet Gerd-Synnøve til å sterilisere seg. Dette for å unngå å produsere barn som var like "retarderte og dumme som hun var". Hun trosset dette, giftet seg og fikk barn. Selv i sine voksne år ble både hun og barna mobbet. Gerd-Synnøve var også blant de første krigsbarna som kjempet i domstolene i Norge og senere i Strasbourg.


Bjørn Lengfelder

Bjørn Lengfelder

Bjørn Lengfelder

Bjørn er unik, en kombinasjon av insider og en outsider. Etter at han ble født, ble han plassert i mange forskjellige fosterhjem. Men heldigvis ble han aldri utsatt for misbruk. Han forsto stigmaet og utviklet et reflektert øye for å studere saker som angikk de norske krigsbarna. Siden han ikke selv hadde personlige traumer kunne han lytte til historier og studere ulike publikasjoner, bøker og rapporter om krigsbarn. Han har gått systematisk og metodisk til verks og er en pålitelig kilde til informasjon. Bjørn var fra starten av, en aktiv del av den juridiske kampen. 


Randi Hagen Spydevold

Randi Hagen Spydevold

Randi Hagen Spydevold

Randi er en respektert, prisbelønnet advokat. Da krigsbarna tok kontakt med henne, tok hun villig på seg saken og arbeidet med den i ti år uten å ta betalt. Hun samlet mange bevis mot den norske regjeringen, i tillegg til å samle krigsbarnas historier. Randi er fokusert, bestemt og følelsesmessig involvert. Hun har uttrykt interesse for å gjenåpne saken, dersom loven om foreldelse som stoppet krigsbarna blir avskaffet.


Dheeraj  Akolkar - Regissør

Dheeraj  Akolkar - Regissør

Dheeraj  Akolkar - Regissør

Dheeraj Akolkar er opprinnelig utdannet arkitekt fra Pune University i India. Han har flere års erfaring fra den Indiske filmindustrien med filmer som: Lagaan (2001), Devdas (2002), Charas - A Joint Effort, Sala Bandar (2004) and Black (2006). Som manusforfatter, regissør, cinematograf og produsent har han laget kortfilmene: Jotirgamaya - Lead Me To The Light (2005), Whatever! (2006), Sold my Soul (2007) and Asylum (2010).

Dheeraj driver sitt eget produksjonsselskap - Vardo Films - og jobber nå både i India, England og Skandinavia. Hans første fullengde dokumentar, Liv & Ingmar (2012), omhandler kjærlighetshistorien til den norske skuespillerinnen Liv Ullmann og den svenske regissøren Ingmar Bergman. I likhet med De Uønskede er også denne filmen intervjudrevet, et format Dheeraj mestrer svært godt. Dheeraj står i spissen for den uavhengige filmfestivalen Bombay Mix og er grunnlegger av den veldedige organisasjonen Grassroots Stories som spesialiserer seg på å skape filmer som kan inspirere til endring.


Liv Ullmann, Narrator

Liv Ullmann, Narrator

Liv Ullmann - Narrator

Liv Ullmann ble født i 1938 i Tokyo, Japan, og flyttet senere til Toronto, Canada, hvor hennes far jobbet på Norges Luftmannsbase under andre verdenskrig. Under krigen ble Livs bestefar sendt til Dachau konsentrasjonsleir for å hjelpe jødene; han døde senere i leiren.

Liv er en verdensberømt skuespiller og forfatter. I løpet av sin 60 år lange karriere har hun vært humanitært aktiv blant annet gjennom The International Rescue Committee og Women’s Refugee Commission. Liv har også vært UNICEF Goodwill-ambassadør og kjemper aktivt for aktiv menneskerettigheter, spesielt for kvinner og barn. Hun har vært nominert til Oscar to ganger, nominert til Gullpalmen i Cannes og vunnet Golden Globe for sitt arbeid.


Christian Falch & Torstein Parelius - Produsenter

Christian Falch

Christian Falch

Christian er produsent i UpNorth Film og har produsert dokumentarer for det nasjonale og internasjonale markedet siden 2003. Filmene hans har blitt vist på utallige festivaler rundt om i verden, har vunnet flere priser og har blitt solgt til over 20 ulike land. Hans tidligere produksjoner er blant annet The Exorcist in the 21st Century (2012), Street of Dreams (2012), Two Raging Grannies (2013), Gulosten (2015), Blackhearts (2017), og Golden Dawn Girls (2017).

Torstein Parelius

Torstein Parelius

Torstein er produsent og outreach produsent for UpNorth Film. Hans seneste filmer som outreach produsent inkluderer Golden Dawn Girls (2017), Blackhearts (2016) and Gulosten (2015) samt Braving The Waves (2016) og Boys Who Like Girls (2018) som samprodusent.